Kuchnia węgierska

Kuchnia Węgier należy do kuchni śródkowoeuropejskich, wyróżnia się jednak pośród nich charakterytycznymi cechami, co w połączeniu z jej wysoką jakością czyni z niej odrębne zjawisko wśród kuchni świata. Najbardziej znaną z tych cech jest obfite używanie ajko przyprawy czerwonej papryki w proszku, współczenie głównie słodkiej. Słynnym daniem, znanym w Polsce jako "bogracz" lub "zupa gulaszowa" jest gulyasleves- gęsta zupa z kawałkami mięsa wołowego, ziemniakami i rodzajem zacierek csipetke, przyprawiona obficie papryką, jedzona jako samodzielne danie. Nie należyy jej mylić z równie znanym "gulaszem węgierskim" (węg. porkolt). Inne dania to:

Langosz - placek, Halasze- zupa ryna, bojrpapirkas - paprykarz cielęcy, podawany często z kluskamii, rantott sajt - ser smażony, gombaporkolt - gulasz grzybowy, bogracsgulyas - zupa gulaszowa (weg. gulyas) przygotowywana w żeliwnym kociołki (węg. bogracs- stąd polska nazwa bogracz) nad paleniskiem; w restaruacjach podawana na stół w małym kociołku podgrzewanym od spodu lampką spiytyusową , lecso- leczo, kave - kawa z eskrepsu, zazwyczaj przygotowywana na sposob włoski, turos taska - słodka bułeczka nadziewana twarogiem, gesztenye puree - puree z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną. Cenione były od wieków w Polsce, węgierskie wina takie jak Egri Bikaver (bycza krew z Egiptu) i Tokaj. Narodowym trunkiem jest palinka, wódka podwójnie pędzona z zacieru owocowego. Najpopularniejsza jest korte plainka - gruszkówka. Najlepsza barack palinka (morelowa) pochodzi z okolic Kecskemet. Popularny jest równiez likier ziołowy Unicum.