Kuchnia cypryska to w skrócie połączona kuchnia grecka, turecka i sródziemnomorska. Charakterystyczne smaki cypru to m.in. feta, halumi to kozie sery podawane sa zarówno na sniadanie, na lancz z kanapkami jak i do dan glównych i do salatek- swietnie pasuja tez do arbuza i wina. Najlepszy (naszym zdaniem) jest grillowany halumi- po prostu nie ma nic lepszego! Równi poplurany jest sos tzatziki - przygotowany z jogurtu naturalnego, ogórka, koperku i miety. Warto wspomniec o winie cypryjskim- dosc slodkim oraz o Zivanii- tradycyjnej cypryjskiej wódce, podobnej w smaku do greckeigo Ouzo.  Meze - oznacza "male dania", zawierajace wlasciwie wszystko (w Hiszpani kojarzone z tapas), aby zaspokoic glód oraz zyskac po troche kazdego smaku.

 

Afelia

Popularne danie z miesa wieprzowego, czerwonego wina, grzybów, ziemniaków i kolendry.

 

Składniki:

 

•  1 kg pokrojonej w plastry wieprzowiny  
•  1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 
•  1-2 stołowe łyżki kolendry 
•  sól, świeżo zmielony pieprz, cynamon 
•  6 łyżek oleju 
  

Przygotować marynate: kolendre wymieszac z sola, prieprzem, dodac wino. Pokrojone w 2cm plastry mieso wlozyc do zalewy, odstawic na 12godzin do lodówki. Nastepnie na podgrzany na patelni olej wlozyc mieso, ale bez marynaty. Odczekac, az mieso sie zarumieni, dodac marynate, jesli trzeba dodac wody. Dusic przez 30-40minut na malym ogniu.

 

 

Salatka horiatiki

Grecka salatka zlozona z pomidorów, ogórka, papryki, sera fety, oliwek, oliwy i octu- ale oryginalnie bez salaty.

 

Składniki:

  • 1 pomidor
  • pół strąka czerwonej papryki
  • pół zielonego ogórka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 25 dag. sera feta
  • grecki sos sałatkowy
  • oliwa
  • hummus

Paprykę pokroić w paski, cebulę i ogórek w półplasterki i wrzucić na sałatę. Pomidory pokroić w ósemki i wrzucić na składniki. Dodać oliwki. Ser feta pokroić w kostkę i ułożyć na sałatce. Przyrządzić sos z dodatkiem oliwy i polać sałatkę. Do salatki mozna dodac lyzke hummusa.

 

Souvlaki

Dokladne tlumaczenie oznacz male kawalki miesa- moze byc wykorzystywany do kanapek, chleba pity lub po prostu do dania glównego jako szaszlyk. Na Cyprze souvlaki najczesciej robi sie z wieprzowiny, mozna jednak spróbowac takze z kurczaka lub baraniny.

Skladniki:

  • 400 g wieprzowiny (najlepiej słodkiej polędwiczki)
  • 2 duże cebule posiekane w plastry
  • 2 czerwone papryki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • łyżka pociętego świeżego oregano - od biedy może być suszone  

 

Mięso skroic na nieduze kawałki. Natrzec je oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem i odstawic do lodówki na 20 minut. Paprykę umyc, wysuszyc i pokroic w większą kostkę.
Każdy kawałek mięsa, papryki oraz cebuli nabic na przemian na patyczek do szaszłyków. Piec na grillu z każdej strony. Posypujemy oregano. Podajemy gorące do chlebka pita, ryżu lub pieczonych ziemniaków z różnym zestawem surówek.

 

Stifado 

Gularz wolowy w ziolach z cebula i pomidorami.

Skladniki:

  • 1kg wolowiny lub cieleciny
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 0,5 kg małych cebulek
  •  4 ząbki czosnku s
  • zklanka puree pomidorowego 1
  •  łyżeczka kuminu
  • 3 goździki
  • pół łyżeczki cynamonu
  •  liść laurowy
  • ziele angielskie (opcjonalnie kilka kulek)
  • oliwa z oliwek
  • skórka otarta z pomarańczy sól pieprz

Cebulki podsmażyć an oliwie w całości, nie przekrawać. Dodać czosnek, następnie mięso pokrojone w dość grubą kostkę. Podsmażać aż mięso zrumieni się, zalać winem, podsmażać aż woda nieco odparuje. Dodać puree pomidorowe, skórkę z pomarańczy i resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem nawet do 1,5 godziny aż mięso zmięknie.

 

Vasilopita

Tradyjne noworoczne ciasto na Cyprze. W srodku znajduje sie zlota moneta. Ten, kto ja znajdzie, bedzie mial szczescie przez caly rok.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 7 jajek
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki zblanszowanych migdałów
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu
  • masło do wysmarowania formy

Syrop:

  • 1/2 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 2-3 łyżki brandy
  • sok z połowy cytryny

 

Piekarnik rozgrzac do temperatury 200 stopni. Jajka rozbic pojedynczo do miseczki. Przesiac mąkę i podgrzac mleko. W dużym naczyniu utrzec masło do białości. Ucierając dodac po jednym jajku i stopniowo wsypac cukier, aż cały się rozpuści. Mieszając dodac mąkę, ciepłe (ale nie gorące!) mleko i sodę. Całość wyrobic mikserem. Okrągłą formę do ciasta wysmarowac masłem i wlac do niej ciasto. Na wierzchu ułożyc migdały, posypac ziarnem sezamowym. Wstawic do gorącego piekarnika - piec około godziny. Gdy ciasto się piecze przygotowac syrop. Cukier rozpuścic w gorącej wodzie, dodac sok z cytryny i brandy. Takim syropem nasączyc ciasto tuż po wyjęciu, jeszcze gorące.