Kuchnia gruzińska to nie tylko sławne chaczapuri. W ostanich latach kuchnia gruzińska stała się bardzo popularna i znalazła swoje należne miejsce. Kuchnia ta jest fantastycznš mieszankš smaków, wywodzšcych się z naturalnych bogactw tego kraju. Nie można zapomnieć o czerwonych wyjštkowych winach. Będšc w Gruzji trzeba wybrać się na jeden z miejscowych bazarówm, żeby spróbować owczych serów i świeżych owoców.

 

1. Chaczapuri

2. Khinkali, czyli gruzińskie pierogi

3. Mcwadi czyli szaszłyk z baraniny

4. Saciwi czyli kurczak lub indyk w sosie orzechowym

5. Sos Tkemali

6. Tolma nadziewane liście winogrona

 

1. Chaczapuri

Składniki:

Ciasto:

  •          500g mški
  •          2 jajka
  •          200ml mleka
  •          4. 5g drożdży
  •          5. 1 łyżka cukru
  •          6. szczypta soli

Farsz:

  •          300g bryndzy lub sera białego pełnotłustego
  •          300g żółtego sera, najlepiej wędzonego lub oscypka
  •          2 jajka
  •          2 łyżki masła

Przygotować ciasto: do lekko podgrzanego mleka dodać drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszać. Dodać jajka cišgle mieszajšc, ulepić ciasto. Odstawić na 1,5 godziny. Przygotować farsz: zetrzeć wszystkie sery na tarce, wymieszać. Dodać stopione masło. Ciasto rozdzielić na porcje (powinno wyjść 6). Uformować z ciast płaskie placki i nałożyć do środka farsz. Na to położyć drugš połowę ciasta, szczelnie zlepić brzegi. Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.


2. Khinkali, czyli gruzińskie pierogi

Składniki:

Farsz:

  •          500g mięsa wołowego
  •          500g mięsa wieprzowego
  •          4 duże cebule, zmielone
  •          kolendra
  •          posiekana nać pietruszki, drobno posiekana (2 pietruszki)
  •          1 łyżeczka czarnego pieprzu
  •          1 łyżeczka kminku
  •          pół łyżeczki pieprz czerwony
  •          200ml wody
  •          sól

Ciasto:

         1. 300ml wody
         2. 4 szklanki mški
         3.  sól

Zmielić i wymieszać 2 gatunki mięsa. Dodać przyprawy i cebulę, posiekanš bardzo drobno. Wymieszać dokładnie. Dodać szklankę wody, szczyptę soli, wymieszać. W misce przygotować ciasto: do mški dodać mškę i sól, ugnieść. Na stole, oproszonym mškš ciasto rozwałkować na cienki placek, większš szklanka lub kubkiem wycišć kółka (średnica powinna mieć około 5cm). Rozwałkować kółko. Do tak przygotowanego ciasta nałożyć farsz- powinno wyjść 1 mała łyżeczka. Złapać za wszystkie krawędzie i zakręcić na samym wierzchu. Gotować w osolonej wodzie 10- 15 minut.

 

3. Mcwadi czyli szaszłyk z baraniny

Składniki:


  •     1 kg baraniny z ud�ca lub combra (bez kości)
  •     2 duże cebule, 2 dkg mški, 10 dkg tłuszczu
  •     4 zšbki czosnku, angielskie ziele angielskie, ocet,
  •     pieprz, 20 dkg cebuli, 2 duże pomidory, 1 łyżeczki papryki
  •     1 duża łyżka siekanej natki pietruszki

 

Mięso opłukać i obrać z tłuszczu i błon  pokroić na kawałki prostokštne (3dkg). Każdy kawałek pobić tłuczkiem nadajšc kształt kostki. Cebulę pokroić na talarki można też posiekać, czosnek posiekać drobno. Kawałki mięsa osolić, posypać czosnkiem, mielonym pieprzem, angielskim zielem, poczym skropić ostem. Tak przygotowane mięso posypać cebulš, włożyć do naczynia i pozostawić na 4 godziny.
2. Przygotować 6 lub 7 długich wykałaczek (15-20 cm). Na każdš wykałaczkę nabić 6-7 kawałków mięsa  usnšwszy przedtem cebulę i oprószyć je delikatnie mškš. Silnie rozgrzać tłuszcz na patelni i krótko smażyć szaszłyki aby na mięsie powstała rumiana skórka, a wewnštrz mięso było różowe. Szaszłyki podawać na mocno podgrzanych półmiskach posypane natkš pietruszki. Półmisek przybrać plastrami pomidorów i bardzo drobno posiekanš cebulš ułożonš w piramidki i posypanš paprykš. Do szaszłyków podaję: zielonš sałatę, frytki ewentualnie ryż czarny.

 

 

4. Saciwi czyli kurczak lub indyk w sosie orzechowym

Składniki:

  • 1 indyk lub kurczak
  • 600 g. Orzechów włoskich (delikatnie obranych ze skórki)
  • 5 niedużych cebul
  • 3 łyżki kozieradki
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczki szafranu
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • Ocet, sól i pieprz do smaku

Umyć i pokroić indyka w  średniej wielkości kawałki, położyć do rondla, zalać wodš i gotować na wolnym ogniu. W czasie gotowania usuwać z wywaru pływajšce w nim  (ewentualne włókna z mięsa indyka, męcšce wywar) oraz tłuszcz, dodać posiekanš cebule.
Drobno posiekać orzechy, dodać  czosnek,  paprykę, szafran, cynamon, kolendrę, kozieradkę, .rozcieńczyć z octem.  2/3 wywaru wraz ze znajdujšcš się w nim cebulom pozostawić w rondlu i wymieszać z masš orzechowš, gotować jeszcze około 10 minut na bardzo wolnym ogniu.

4. Sos Tkemali

Składniki:

  •          2kg śliwek
  •          50ml wody
  •          1 łyżeczka kolendry w ziarnach (oryginalnie kindza)
  •          1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  •          2 ząbki czosnku

Umyte śliwki zagotować aż będš miękkie. Chwilę podusić, wyjšć z garnka, obrać ze skórki, przetrzeć przez sitko. Ponownie zagotować, około 5  minut. Wymieszać ze sobš wszystkie przyprawy w suchych i chłodnym naczyniu. Pod koniec wrzucić do garnka wszystkie przyprawy (czosnek drobno posiekać). Sos idealnie nadaje się do szaszłyków z baraniny oraz mięs z grilla.

 
 

6. Tolma nadziewane liście winogrona

Składniki:

  •          500g baraniny z kościš
  •          2 szklanki ryżu
  •          1 cebula
  •          1 kostka bulionowa
  •          400g liści winogron lub liści kapusty
  •          1 łyżka masła
  •          siekana koperek
  •          sól, pieprz

Zmielić mięso w maszynce do mięsa, dodać do garnka ryż, posiekanš cebulę oraz koperek. Przyprawić solš i pieprzem. Liście winogrona lub kapusty umyć pod bieżšcš wodš, odcišć twarde części, rozcišgnšć i poukładać liście na stole w pary. Położyć farsz na liście, zawinšć w liście farsz, coś na kształt krokieta. Przed włożeniem do naczynia żaroodpornego odrobinę posolić. Pomiędzy zawiniętymi liściami położyć łyżkę masła. Piec około 1 godzinę. Najlepiej smakuje z sosem własnym z czosnkiem i solš lub cynamonem i cukrem pudrem.