Smażony ryż z czosnkiem


Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyzki pokrojonej na plastry marchweki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ubite jajka
  • 1 łyżka masla
  • 2 łyzki czosnku - crispy garlic chips
  • 2 łyżki Lekki sos sojowy
  • sól i cukier do smaku
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu


Rozgrzać oliwę i masło w woku i podsmażyć posiekaną marchewką na 1-2 minut. Odgarnać na bok ryż i w środek woka dodać ubite jajka, odczeDodać marchew. Smażyć, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone i wymieszane ze sobą. Dodać czosnek i odrobinę zmielonego czarnego pieprzu- do smaku. Podawać natychmiast na gorąco. Uwaga: Jeśli to możliwe, ugotować ryż dzień przed i przechowywać w lodówce na noc. To sprawia, że ​​ziarna są oddzielone i smażony ryż nie będzie tak zlepiony.