Green Curry z krewetkami I ananasem


Skladniki:

- 400g mrozonych krewetek, dosc duzych

- puszka mleka kokosowego (250ml)

- 1 duza papryka chili (lub 1 zwykla papryka czerwona I male czili w zaleznosci od delikatnosci podniebienia)

- 2 male cebule szalotki

- 500dg mrozonki orientalnej (kielki, mala kukurydza, grzybki, marchew)

- polowa anasa z puszki

-2 duze lyzki sosu green thai

- 1 duza lyzka sosu rybnego

- 3 duze lyzki sosu sojowego

- mix przypraw sezonowych ostrych

- sol, pieprz do smaku

- chinski olej do smazenia



Jedna z najpopularniejszych potraw tajskich. Do woka wlac olej, chwile poczekac, dodac mrozone warzywa I cebulke, pokrojona w dosc duze kawalki. Wszystko posypac mixem przypraw sezonowych. Chwile odczekac, az warzywa zaczna sie rozmrazac, dodac papryke pokrojona w cienkie plasterki. Odczekac 10- 15 minut, gotowac na srednim ogniu. Czas na krewetki- dodac do woka, po chwili dodac sos do ryb oraz sos sojowy. Jesli warzywa I krewetrki sa juz miekkie, dodac tajski sos zielone curry. Wszystko wymieszac. Wlac mleko kokosowe, gotowac na malym ogniu, caly czas mieszajac. Dodac ananasa, gotowac nadal, konstytencja potrawy ma byc gesta. Jesli trzeba, dodac sol I pieprz.


Kurczak w ananasie z orzechami z nerkowca


Danie cud. Jeden z najlepiej przyrzadzonych kurczakow, kiedykolwiek jedlismy. Najlepiej sprobowac go w restauracji Sky w Bankgoku (14,16 6 Building Ratchadamnurn Rd), jest tam prawdziwym przebojem.

Skladniki:

- 3 sredniej wielkosci filety z kurczaka

- 3/4 puszki ananasu, koniecznie z sokiem

- sos sojowy

- tajski sos do kurczaka

- mix przypraw sezonowych ostrych

- 200g orzechow nerkowca

- chinski olej do smazenia

- sredniej wielkosci ananas


Potrawa jest niezwykle prosta do przyrzadzenia. Wystarczy pokroic w kostke filety, zmieszac je z przyprawa, by nabraly pomaranczowego koloru. Nastepnie do naczynia do pieczenia wlac lyzke oleju do smazenia. Ulozyc nerkowce, przykryc kurczakiem (koniecznie w takiej kolejnosci!), delikatnie wymieszac, uwazajac, zeby orzechy byly pod spodem, w przeciwnym razie po prostu sie spala. Dodac sosu do kurczaka, sosu sojowego. Wlozyc do piekarnika. Gdy zauwazymy, ze brakuje wody, dodac ananasa razem z sokiem. Piec przez okolo 30min w temperaturze 180 stopni az do wchloniecia sosu. W oryginalnym daniu sos jest tylko dodatkiem, potrawa nie powinna byc zbyt plynna.

 

Placki ryżowe z bananami

Bardzo prosta potrawa, nie wiemy, czy akurat z Tajlandii, ale na polskich stolach powinna się znaleźć ze względu na dostępność wszystkich składników. Nie ma tu wielkiej filozofii, a smak… nieco odmienny od placków ziemniaczanych… spróbujcie sami.

Składniki:
- 150g ryżu basati, ale od biedy może być jakikolwiek
- 3 duże jajka
- sweet chili, do smaku
-sol
- odrobina maki
-olej do smażenia
-banany starte


Po ugotowaniu ryżu (lub przegotowaniu- bo powinien być naprawdę kleisty, wodnisty i miękki) należny zetrzeć większość bananów na kwaśne jabłko, najlepiej po prostu na tarce. Zmiesza z ryżem, dodać sweet chili, rozdziobane banany, jajka. Gdy masa jest za rzadka, można dodać wody z rozmieszana maka. Uformować placki. Położyć na rozgrzana patelnie, zaczekać do zasmażenia, podawać z sosem z bananów lub całymi kawałkami bananów.




Tempura z warzyw

Tempura należy raczej do przekąsek i tak naprawdę wywodzi się z Japonii, a nie z Indochin. Ale i w Tajlandii jest niezwykle popularna- Tajowie rozwinęli wachlarz smaków. Jest zatem tempura ostra, z dodatkiem chili oraz tempura na słodko, z owocami, jest tempura wegetariańska oraz tempura z owoców morza. Krótko mówiąc- kto co lubi. Ale najważniejsze jest, że jako przekąska, jest po prostu idealna do piwa lub na imprezy.

Składniki
- świeże warzywa: cebula, marchew, por, kapusta I co kto uważa za godne zjedzenia
- 100g maka kukurydzianej
- 100g maki zwykłej
- szczypta soli
- olej
- zimna, jeśli nie lodowata woda


Do zimnej (I powtarzam raz jeszcze: zimnej, zimnej, zimnej- inaczej ciasto nie wyjdzie) wody dosypać maki, wymieszać. Do masy można dodać odrobinę sosu sweet chili dla poprawienia smaku oraz szczyptę soli. Oblać warzywa, aby były cale w masie, mogą wystąpić małe krupy, ale to akurat nieważne. Warzywa wrzucić na głęboki olej, smażyć aż do zarumienienia.

 

 

W pzygotowaniu:

Green Curry z kurczakiem

Smazony ryz po tajsku

Thai Pad