Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim owoce morza i wino. Nie jest to kuchnia tłusta. W wielu potrawach łączy się owoce morza z mięsem, szczególnie popularny jest kurczak oraz wieprzowina.

Tortilla hiszpańska

Składniki

•        4 ziemniaki     
•        6 jajek    
•        1 duża cebula
•        przyprawy :sól , pieprz
•        tłuszcz do smażenia

Obrane ziemniaki pokroić na cienkie (ok.1 cm) plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucić ziemniaki, dodać cebulę. Jajka wymieszać, dodać do lekko zarumienionych ziemniaków, smażyć, aż się zetnie- odwrócić na drugą stronę. Posolić i popieprzyć do smaku. Można także dodać szynkę, boczek, paprykę lub inne warzywa- odmian tortilli jest mnóstwo, wystarczy tylko wyobraźnia!

 

Paella

Składniki:

  • pół litra oleju
  • 4 duże filety z kurczaka
  • 2 miseczki ryżu
  • 5 miseczkek bulionu
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 mała cebula
  • 4 pomidory
  • Szafran
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • Pietruszka
  • Sól

Podgrzać na dużej patelni olej, dodać kurczaka, poczekać, aż się zarumieni mięso. Dodać cebulę i 2 pokrojone pomidory, bez pestek i skórek. Dusić około 10 minut na słabym ogniu, dodać papryki oraz czosnek. Następnie dodać ryż- wymieszać, smażyć dalej. Dodać sól, piperz oraz szafran. Wlać bulion, zagotować. Dusić jeszcze około 20minut, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodać resztę pomidorów oraz groszek.

 

 

 

Kurczak z chorizo

Skladniki:

  • 2 male lub srednie filety z kurczaka, przeciac na pol
  • Kielbasa chorizo, okolo 70g
  • Cebula czerwona
  • Papryka czerwona
  • Warzywko
  • Przecier pomidorowy- pol szklanki
  • Zabek czosnku
  • 2 lyzki czerwonego pesto
  • 150g czarnych oliwek- zmiksowanych na sok
  • Bazylia
  • Sól pieprz do smaku

 

Chorizo pokroic w plasterki, papryke I cebule w wieksza kostke. Dodac najpierw na patelnie olej, wrzucic cebule, po chwili papryke I chorizo. Gdy cebula bedzie juz lekko zarumieniona dodac pokrojone na pol filety z kurczaka. Dodac warzywko, 15 dusic, od czasu do czasu mieszajac I sprawdzac czy nie przywiera do patelni (woka)- jesli tak, dodac wode.

Sos przygotowac najpierw miksujac oliwki. Gdy zrobi sie juz papka- dodac przecier, czosnek pokroic na male kawalki lub wycisnac, zagotowac wszystko. Dodac bazylie, sol I pieprz do smaku. Polac kurczaka sosem I gotowe!

Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami I czewona kapusta z cebula.