1. Brown bread

2. Irlandzka pieczeń wieprzowa z farszem z ziemniaków

3. Irlandzki gulasz

4. Irlandzkie herbatniki
  
5. Zupa z cebuli

 

 

1. Brown bread (brązowy chleb)


Składniki:

  • 4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 szklanki białej mąki
  • sól
  • soda do pieczenia
  • 1,5 łyżki sody spożywczej
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła

Wymieszać pełnoziarnistą mąkę z mąką białą. Wetrzeć masło do mąki. Dodać soli i sody. Powoli wszystko zmieszać, wygnieść ciasto w płynie (???). Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno być elastyczne. Ugnieść ciasto w kulę i osadzić w garnku, posypując mąką. Położyć w lekko

2. Irlandzka pieczeń wieprzowa z farszem z ziemniaków

Składniki:

  • ok. 1 kg polędwicy wieprzowej lub 6-8 kawałków chudej wieprzowiny bez kości
  • 200g  masła
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego ( w oryginalnym przepisie cider, można także spróbować z piwem jabłkowym zmieszanym z wodą) lub wody
  • 500g obranych i startych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 duże jabłka
  • większą szczyptę tymianku i szałwi
  • sól i pieprz

Zrobić farsz: do ziemniaków dodać masło, cebulę, jabłka, zioła, sól i pieprz. Wszystko zmieszać starannie. Natrzeć mięso solą pieprzem i masłem. Do naczynia żaroodpornego wylać wino, wodę (a najlepiej cidera). W temperaturze ok. 180 stopni piec 1 godzinę.

 

3. Irlandzki gulasz

Składniki:

  • 70 dag lub jagnięciny lub wołowiny
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów
  • 50g mąki
  • pół szklanki wody
  • szczypta tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • sól, pieprz

Mięso obsypać mąką, posolić I popieprzyć. Włożyć do dużego garnka . Smażyć na oleju, aż do zbrązowienia mięsa. Dodać posiekane warzywa oraz tymianek. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Dodać 1 liść laurowy oraz czerwone wino. Dusić 2-3 godziny, jeśli trzeba, dodawać wodę.

4. Irlandzkie herbatniki

Składniki:

  • 230g masła
  • 120 cukru pudru
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 220g mąki

Wymieszać masło i cukier. Dodać mąkę i mąkę kukurydzianą. Pociąć w trójkąty i upiec w piecyku na małym ogniu. Wyjąć, gdy się zarumienią.

5. Zupa z cebuli

Składniki:


  •     2 łyżki nie solonego  masła
  •     2 duże czerwone cebule, obrane I pokrojone
  •     4 zmielone  szalotki
  •     2 zmielone ząbki czosnku
  •     2 liście laurowe
  •     1 łyżka suszonej bazylii
  •     1 łyżka suszonego tymianku
  •     1 łyżka brązowego cukru
  •     3 filiżanki wywaru wołowego
  •     sól i pieprz do smaku
  •     żółty ser do posypanie  zupy

W dużym rondlu na średnim ogniu roztopić masło, dodać cebule, szalotki i czosnek, gotować od 12 do 15 minut, do momentu aż cebula stanie się miękka ale nie brązowa. Dodać listek laurowy, bazylię, tymianek, brązowy, wywar. Doprowadzić do wrzenia, potem stopniowo zmniejszyć ogień, odstawić na 25 do 30 minut, przyprawić do smaku.
Dodatkowo można wstawić zupę posypaną żółtym serem na kilka chwil do rozgrzanego piekarnika. Podawać gorącą.