Solanka po rosyjsku

Soljanka, czyli rosyjska lub ukraińska zupa solanka, którą u nas byśmy nazwali "na winie", czyli wrzucamy co się nawinie ;). Dawniej robiona na rybnym wywarze, z czasem pojawiło się wiele wariacji solanki, w tym wersja mięsna, którą tutaj zaprezentuję. Warto pamiętać, że NIE MA jednej wersji tej zupy. Ja jadłem tę zupę na Ukrainie i była tam kukurydza i ziemniaki ... Wybierzmy taką, aby nam smakowała. Zachęcam do eksperymentowania ze składnikami, a przede wszystkim z rodzajami mięs.


Składniki:

  • 30-40 dag wędzonych żeberek
  • 15 dag kiełbasy (pokrojonej w kostkę) - np.Podwawelska
  • 10 dag salami (pokrojonego w słupki)
  • 20 dag mięsa wieprzowego np. gulaszowego (pokrojonego w kostkę)
  • 10 dag kapusty kiszonej
  • 4 ogórki kwaszone lub konserwowe (pokrojonych w kostkę)
  • 2 średnie cebule (pokrojonych w dużą kostkę)
  • 1 puszka pomidorów 250g (pokrojonych w kostkę)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
  • 1,5 kostki rosołowej np. wołowej
  • 1 mała pietruszka pokrojona na 3 części
  • 1/2 pora w całości (później go wyjmiemy)
  • sól, pieprz
  • śmietana 18%

 

    gotujemy 2L wody wraz z wędzonymi żeberkami, liśćmi laurowymi, pietruszką i porem ok. 30min
    w międzyczasie podsmażamy kiełbasę z 5 min, aż się podrumieni
    dodajemy mięso i salami i smażymy jeszcze z 5 minut aż wytopi się tłuszcz
    wyjmujemy pora z zupy, żeberka i jeśli wytrąciły się jakieś szumowiny zbieramy je sitkiem
    dokładamy mięso do zupy
    dodajemy pokrojonego ziemniaka do zupy
    na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę przez 3minuty
    dodajemy do cebuli pokrojone ogórki i pomidory
    podsmażamy przez 3minuty i dodajemy całość do zupy
    obieramy żeberka, które już powinny ostygnąć i mięso dodajemy do zupy
    rozpuszczamy  1 i 1/2 kostki wołowej w 1 szklance gorącej wody i dolewamy do zupy razem z dwoma łyżkami przecieru pomidorowego
    dodajemy trochę pieprzu i kapustę kiszoną
    gotujemy wszystko jeszcze 10minut pod przykryciem na małym ogniu tak, żeby ziemniak się ugotował
    doprawiamy solą do smaku
    podajemy z łyżką śmietany rozlanej na wierzchu oraz z plasterkiem cytryny, który ciekawie modyfikuje smak.

Solanka gotowa :)