1. Tadżin (Tajine)
Tadżin jest najpopularniejszym daniem w Maroku. Przygotowuje się go w stożkowatym naczyniu, zwanym tak samo jak potrawa. Tadżin można kupić dosłownie wszędzie (nie jest drogi- około 2$), a wyjątkowość tej potrawy opiewali marokańscy poeci. Spożywa się go również ciekawie- z jednego naczynia (czyli tadżinu)- pełna integracja. Trzeba tylko uważać, bo często jest właśnie wyjęty z pieca, co może skończyć się poparzeniem palców. Ponieważ najpopularniejszym rodzajem mięsa w Maroku jest kurczak, oto najczęstszy tadżin, jaki możnazjeść w Maroku:
Składniki
- 6 udek kurczaka
- 5 pomidorów
- 150ml bulionu drobiowego
- 10 dag suszonych śliwek
- 1 łyżka miodu
- świeży imbir
- szafran
- cynamon
- sól, pieprz
- wegeta
- rodzynki do smaku
- oliwa
Sposób przygotowania
Umyć kurczaka porządnie, można posypać Wegetą i odrobiną pieprzu, wrzucić na rozgrzaną patelnię wersja extra lux przewiduje jeszcze przyprawę do kurczaka- można delikatnie sypnąć. Odczekać, aż kurczak zbrązowieje, dodać obrane i pokrojone pomidory. Przygotować naczynie żaroodporne lub tadżin- położyć udka, pomidory, zalać całość bulionem. Podusić trochę, aż mięso zrobi się delikatnie miękkie (około 10min w temperaturze 180stopni). Dodać śliwki, miód, koncentrat pomidorowy, świeży imbir i szafran, cynamon, rodzynki. W razie potrzeby dolać wody. Po około 20 mintuach tadżin powinien być gotowy (mięso ma być kruche, ale nie za bardzo miękkie). Można dodać kawałki ziemniaków (bardzo często dodaje się ziemniaki, żeby potrawa była bardziej sycąca i wyglądała na wielką porcję!)