Krewetki w sosie kokosowym
Składniki:
- 200g krewetek
- ½ szklanki cebuli
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 Pasta pomidorowa łyżeczki (opcjonalnie)
- 1 szklanka pomidorów
- 1 łyżka kolendry
- ½ - 1 szklanki papryka (czerwona, żółta, zielona)
- ¼ - 1 szklanka śmietany kokosowej (tui Zito)
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju - (roślinny, rzepakowy)
Zamarynować krewetki z solą i pieprzem, a następnie umieścić w lodówce minimum na 1 godzinę. Rozgrzać olej w rondlu, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu aż do uzyskania koloru zeszklenia cebuli. Dodać czosnek i imbir, nadal gotować, aż czosnek zbrązowieje. Dodać czarnego pieprzu i kurkumę / szafran, wymieszać przez pół minuty. Dodać paprykę i gotować walka minutę, następnie dodać pomidory. Zwiększyć ogień do średniego wysoki i gotujemy pomidory aż do rozpuszczenia. Następnie dodać mleko kokosowe. Mieszać, aż kokosowe mleko rozuści się całkowicie, usuwając grudki. Dodać krewetki, sól i kolendrę, przykryć garnek i pozwalić gotować się przez 5 minut, aż krewetki będą miękkie i gotowe do jedzenia. Jeśli sos jest za gęsty, dodać więcej mleka kokosowego lub wody. Podawać na gorąco
Paratha z sosem kokosowym
Nie jest to danie tanzanijskie, ani afrykańskie, ale właśnie na Zanzibarze je jedliśmy po raz pierwszy. Rewelacja! Proste do przygotowania, świetne jako przekąska, idealne na drugie śniadanie lub lunch. Patathę, czyli hinduski chlebek, jedząc, należy po prostu maczać w sosie. Pychota!
Paratha:
Składniki:
Sos kokosowy
Składniki: