Kuchnia hinduska
Sztuka kulinarna Indii: obejmująca kuchnie hinduską i kuchnie innych grup Indusów. Wiele czynników złożyło się na powstanie współczesnej sztuki kulinarnej Indii i na sposób odżywiania się mieskzańców tego ogromnego kraju (kuchnia indyjska). Indie zamieszkują lincze narodowości, społeczniości, wyznawcy wielu religii, mówiącymi różnymi językami. Indie stanowią konglomerat nardowościowy i mozaikę kulturową. Ogromny wpływ na kuchnię hinduską wowyłały wierzenia religijne. Mówiąc wieęc o kuchnie induskieh mamy na myśli głównie kuchnie istniejące w Indiach. Wszystkie one stanowiądorobek Indusów i choć różnią się nikiedy bardzo, to jednak na świecie znane są jako kuchnia indyjska. Ich wspólną cechą są indyjskie produkty spożywcze, a przede wszystkim specyficzne przyprawy. Zwykły posiłek hinduski składa się zazwyczaj z 2-3 dań, z obowiązkową soczewicą, ryżem, marynatami, jogurtem i chutney. Ilość przypraw zwiększa się na specjalne uroczystości rodzinne i święta. Przygotowywuje się wtedy więceń dań mięsnych i rybnych, a w domach wegetarian- dań z warzyw oraz różne sosy i sałatki. Ryż może być zastąpniony chlebkami indyjskimi- podpłomykami (capati), w bogatych domach podaje się ryż i chlebki. Posiłek kończą orzechy, świeże owoce albo nasiona i orzeszki mocno przyprawione korzeniami (pan) oraz napar z korzeni ułatwiąjący trawienie, jak na przykład napar z nasion włoskiego kopru lub kardamonu.
curry przepis
skladniki:
galka muszkatolowa pol lyzeczki
kmin rzymski
imbir 1 lyzeczka lub 6-7 cm
czosnek 6-7 zabkow
cebula 4 duze glowki
kolendra przyprawa 1 lyzeczka
kurkuma 2 male lyzeczki
chili pol lyzeczki - w zaleznosci od gustow
garam masala przyprawa 3 lyzeczki
orzeszki ziemne lub nerkowca - 3 lyzki
puszka pomidorow lub 3 duze pomidory
olej 5 lyzek
sol
Rozgrzac na patelni olej. Gdy juz olej bedzie goracy, dodac galke muszkatolowa. odczekac kilka sekund, az nasiona zaczna wyskakiwac z oleju. dodac drobno posiekany imbir oraz kmin. po okolo 3 minutach, gdy zapach zacznie wYdobywac sie z przypraw, dodac drobno posiekaną cebule. Odczekac kikka minut, ciagle mieszajac. Gdy cebulka zeszkli sie dodac kolendre ora dodać drobno posiekaną czosnek a następnie odczekać kilka minut mieszając. Po chwili dodać kurkumę raz orzeszki ziemne drobno posiekane. Dodac pomidory. Następnie 3 pomocy blendera 70 lub 80 pro
Curry z wolowina
To właściwie sos, który można dodać do wszystkiego- placków Ciapatti, mięs, ryb lub warzyw. Poniżej znajdziecie
Składniki:
• 1 kg pokrojonej w plastry wieprzowiny
• 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
• 1-2 stołowe łyżki kolendry
• sól, świeżo zmielony pieprz, cynamon
• 6 łyżek oleju
Przygotować marynate: kolendre wymieszac z sola, prieprzem, dodac wino. Pokrojone w 2cm plastry mieso wlozyc do zalewy, odstawic na 12godzin do lodówki. Nastepnie na podgrzany na patelni olej wlozyc mieso, ale bez marynaty. Odczekac, az mieso sie zarumieni, dodac marynate, jesli trzeba dodac wody. Dusic przez 30-40minut na malym ogniu.