Kuchnia singapurska
Char Kway Teow
Makaron ryżowy (rice noodle) jest niesamowicie popluarnym daniem w Singapurze. Można go spotkać wszędzie, często można kupić od ulicznych sprzedawców jedzenia, jest daniem raczej dla biednych. Bardzo prosty w przyżądzeniu i dość szybki- około 30 minut. Warto spróbować, by od czasu do czasu odmienił smak polskich stołów.
Skladniku:
Olej - 1/4 szklanki
- 2,3 przetartego czosnku
- Pasta chili (najlepiej sambal oelek)- 2,3 duże łyżki, ale z powodzeniem może być to keczup zmieszany z chili
- 250g piersi z kurczaka
- Krewetki, 200g
- Makaron ryżowy- 500g
- Sos sojowy- 1/4 szklanki
- Łyzka brazowego cukru
- 2 jajka
- Kiełki fasoli mung - 1 szklanka
- 3,4 szalotki
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
W woku rozgrzać olej, a następnie czosnek, chili, cebulę. Dokładnie wymieszać, a gdy cebulka zacznie się rumienić, dodać fileta z kurczaka oraz krewetki. Wszystko porządnie wymieszać, aż krewetki i kurczak uzyskają barwę smażenia. Na wolnym ogniu smazyc dalej- dodać makaron. Po odczekaniu okolo 2 minut, dodać sos sojowy. Makaron ryżowy lubi przykleic się do dna patelni i woka, więc należy od czasu do czasu zamieszać makaron i odkleić go od dna. Dodać kiełki.Całość dania posypać cukrem, wymieszać. Jajka wymieszać w miseczce, po czym w środku woku należy zrobić rodzaj dołka na jajka. Najlpiej odgarnąć makaron na boki i do środka wlać jajka. Porządnie mieszać- po 7 minutach danie powinno być gotowe. Smacznego!