Kuchnia singapurska

Char Kway Teow

Makaron ryżowy (rice noodle) jest niesamowicie popluarnym daniem w Singapurze. Można go spotkać wszędzie, często można kupić od ulicznych sprzedawców jedzenia, jest daniem raczej dla biednych. Bardzo prosty w przyżądzeniu i dość szybki- około 30 minut. Warto spróbować, by od czasu do czasu odmienił smak polskich stołów.

Skladniku:
Olej - 1/4 szklanki
  • 2,3 przetartego czosnku
  • Pasta chili (najlepiej sambal oelek)- 2,3 duże łyżki, ale z powodzeniem może być to keczup zmieszany z chili
  • 250g piersi z kurczaka
  • Krewetki, 200g
  • Makaron ryżowy- 500g
  • Sos sojowy- 1/4 szklanki
  • Łyzka brazowego cukru
  • 2 jajka
  • Kiełki fasoli mung - 1 szklanka
  • 3,4 szalotki
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
W woku rozgrzać olej, a następnie czosnek, chili, cebulę. Dokładnie wymieszać, a gdy cebulka zacznie się rumienić, dodać fileta z kurczaka oraz krewetki. Wszystko porządnie wymieszać, aż krewetki i kurczak uzyskają barwę smażenia. Na wolnym ogniu smazyc dalej- dodać makaron. Po odczekaniu okolo 2 minut, dodać sos sojowy. Makaron ryżowy lubi przykleic się do dna patelni i woka, więc należy od czasu do czasu zamieszać makaron i odkleić go od dna. Dodać kiełki.Całość dania posypać cukrem, wymieszać. Jajka wymieszać w miseczce, po czym w środku woku należy zrobić rodzaj dołka na jajka. Najlpiej odgarnąć makaron na boki i do środka wlać jajka. Porządnie mieszać- po 7 minutach danie powinno być gotowe. Smacznego!