Kuchnia angielska nie jest wynalazkiem samych Anglików. Generalnie to mix dań z różnorodnych zakątków świata. Dla wielu, pojęcie kuchni angielskiej nie istnieje. po dłuższych poszukiwiach można znaleźć coś ciekawego (chociaż śniadanie angielskie trudno zaliczyć do delicji. Sztuka kulinarna wywodząca się z Anglii, stanowiąca część obszerniejszej kuchni brytyjskiej to tradycyjne potrawy a wśród nich najbardziej wyrózniające się pieczone mięso (szczególnie wołowinę lub jagnięcine), stanowiące podstawę tzw. Sunday Roast, szeroka gama puddingów oraz placków (pies). Innymi charakterystycznymi daniami kuchni angielskiej są ryba z frytkami (fish and chips) oraz śniadanie angielskie (full English breakfast). Poza granicami Anglii kuchnia angielska często cieszy się reputacja pozbawionej wyrazistego smaku czy kojarzona jest z potrawami słabej jakości, na co istotny wpływ miał okres obu wojen światowych, gdy nastąpiło gwałtowne pogorszenie jakości dostępnych składników oraz racjonowanie żywności. Współcześnie daje się zaobserwować tendencję odwrotną, m.in. za sprawą brytyjskich restauracji, cieszących się uznaniem wielu smakoszy.

 

1. Zapiekane ziemniaki (hashbrowns)

2. Naleśniki z jagodami

3. Jagnięcina z sosem miętowym

4. Befsztyk po angielsku
   
5. Świąteczny pudding

6. Pasta kornwalijska

7. Łosoś z sosem cytrynowym

8. Sos miętowy

9. Steki angielskie

10. Zapiekane ziemniaki (hashbrowns)

 

 

 

1. Zapiekane ziemniaki (hashbrowns)

Jak Anglia, to wiadomo, śniadanie. Jak angielskie śniadanie to hash browns

Składniki:

  •           4 surowe ziemniaki (około 0,8 kg)
  •           100g masła
  •           1 średnia cebula
  •           sól, pieprz


Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Do miski z masą ziemniaczaną dodać sól i pieprz. Na patelni roztopić masło, dodać ziemniaki. Uformować niewielkie trójkąty. Smażyć około 10 minut na każdą stronę. Jest wiele kombinacji hash browns. Dodać do masy można 4 pieczarki, 2 małe pomidory, żółty ser, 2 jajka lub kawałek boczku. Wersji jest wiele, zapraszamy więc do testowania i przesyłania nam swoich opinii!

 

 

2. Świąteczny puding

Ten nie najprostszy, ale pyszny deser jest często przyrządzany w tradycyjnym angielskim domu. Jednak, aby go przyrządzić, potrzeba aż 2 miesiące wcześniej zabrać się do pracy. Nie czekajmy...

Składniki ciasta:

  •           pół szklanki brandy, 25 dag masła, ćwierć szklanki brązowego cukru
  •           ćwierć szklanki białego cukru
  •           4 jajka
  •           szklanka mąki
  •           łyżeczka cynamonu
  •           łyżeczka przyprawy do piernika
  •           25 dag tartej bułki
  •           150ml mleka
  •           2 szklanki sułtanek
  •           1,5 szklanki rodzynek
  •           posiekane bakalie
  •           szklanka daktyli, 2 szklanki suszonych moreli, po 2/3 szklanki migdałów i skórki pomarańczowej

Składniki kremu:

  •           7 ml śmietany
  •           0.5 szklanki brandy
  •           laska wanilii
  •           6 żółtek
  •           5 łyżek cukru
  •           2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  •           6 łyżek mleka


Zalać bakalie brandy, pozostawić na 24 godziny. Jajka, cukier i masło wymieszać i ubić. Dodać bakalie z brandy, nie przestając mieszać. Przygotować kawałek materiału lub czystej szmatki, zanurzyć ją we wrzątku, przełożyć do miski z mieszanką, a gdy przestygnie mocno odcisnąć. Rozłożyć na stolnicy i posypać mąką. Uformować kulę, mocno związać i odłożyć do garnka. Gotować około 4,5 godzin. Po odsączeniu włożyć na 2 miesiące do lodówki. Przed podaniem gotować około 30 minut. Odcedzić, rozłożyć. Sporządzić krem. Śmietanę podgrzać z brandy i pokrojoną lub startą wanilią. Utrzeć żółtka, dodać cukier, połączyć ze śmietaną. Mieszając, dodać mąkę i mleko. Nie gotować. Sos wylać na wierzch.

 

3. Steki angielskie

Składniki:

  •           małe wołowe nerki
  •           350g plastrów steku
  •           szklanka mąki
  •           sól i pieprz
  •           szklanka posiekanej cebuli
  •           łyżka pietruszka
  •           kawałek selera
  •           4 świeże pieczarki
  •           3 marchewki
  •           kruche ciasto
  •           liść laurowy


Usunąć skórę i nieprzydatne części z nerki. Umyć w osolonej wodzie. Zmieszać jedną 1 szklankę mąki z solą i pieprzem i włożyć do folii do pieczenia. Rozciąć nerki w kwadraty i włożyć do folii, gdzie jest już mąka. Zamknąć szczelnie i potrząsnąć, aby obsypać mąką całe mięso. Usunąć nerkę i natrzeć około 350g mąki do plastrów steku. Porozcinać steki w pojedyncze kawałki. Wlać olej na dużą patelnię i smażyć steki z dwóch stron aż będą gotowe. Mięso można przyciskać do patelni aby lepiej się usmażyło (od tego, w jaki sposób się przyciska zależy krwistość steków). Dodać cebulę i nerki, smażyć powoli aż mięso. zbrązowieje.  Zalać mięso gorącą wodą, dodać liść laurowy, pietruszkę, seler. Zostawić pod przykryciem około 1 godziny. Po upływie wskazanego czasu przestawić mięso do głębokiego naczynia do pieczenia. Dodać pieczarki i marchewkę. Zmieszać 2 łyżki i jedną małą łyżeczkę mąki z połową szklanki zimniej wody, wlać do rondla, aby sos zgęstniał. Na wierzch mięsa pokruszyć kruche ciasto. Piec w około 1 godzinę w 180 stopniach.

 

4. Sos miętowy

Składniki:

  •           1 szklanki przegotowanej wody
  •           1 łyżka cukru
  •           1 szklanki świeżej mięty
  •           1 szklanki octu słodowego


Zmieszać wodę i cukier w rondelku i ustawić na wysoki ogień. Mieszajc aż cukier całkiem się rozpuści. Listki mięty drobno posiekać. Do gotujcej się wody dodać miętę, gotować jeszcze 3 minuty, cigle mieszajc. Po wskazanym czasie, odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

 

 

5. Jagnięcina z sosem miętowym

Składniki:

  •           sos miętowy (patrz: sos miętowy)
  •           2 łyżki soli
  •           1 łyżka pieprzu
  •           1 łyżka posiekanego rozmarynu
  •           2 ząbki czosnku
  •           ok. 2kg nogi jagnięcej


Przygotować mieszankę ziół: sól, pieprz, rozmaryn wymieszać razem, czosnek pokroić lub zgnieść, dodać do mieszanki. Przygotować mięso: wykonać małe nacięcia i natrzeć mięso w środku mieszanką z ziół. Piec 20 minut w temperaturze 250 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec następną godzinę. Na gotową pieczeń wylać na wierzch sos miętowy.

 

 

6. Befsztyk po angielsku

Składniki:

  •           1,5 kg żeberek lub wołowiny
  •           1 łyżka musztardy angielskiej
  •           1 łyżeczka soli
  •           300g posiekanej marchewki
  •           300g pokrojonego selera
  •           600g obranych i przepołowionych
  •           klika natek tymianku
  •           0,75 czerwonego wina


Przygotować piekarnik- nastawić na 230°C. Przygotować mięso- wysmarować musztardą i całość mięsa. Osolić. Położyć marchewkę, seler, ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dodać tymianek. Wymieszać. Wołowinę położyć na wierzch. Dusić 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec następne 45 minut. Jednak po 30 minutach wlać wino na dno naczynia. Po upływie czasu wyjąć mięso razem z sosem. Z pozostałości sosu można przygotować słynny angielski sos własny.

 
 

7. Łosoś z sosem cytrynowym

Składniki:


Łosoś:

  •           1 łyżka oliwy z oliwek
  •           1 łyżka soku z cytryny
  •           4 filety z łososia


Sos cytrynowy:

  •           1 łyżka angielskiej musztardy
  •           1 łyżka ostrej musztardy
  •           3 łyżki posiekanego koperku


 

Zmieszać oliwę z oliwek z 1 łyżką soku z cytryny w małym  naczyniu i odstawić na bok. Łososia opłukać pod zimną wodą. Oblać oliwą i upiec rybę. Łosoś musi leżeć w kierunku ciepła, strona skóry........ Obrócić po 7 minutach a piec na drugiej stronie. Przygotować sos koperkowo cytrynowy, mieszając ze sobą wszystkie składniki w małym rondelku. Po upieczeniu łososia należy oblać sosem cytrynowym ale tylko z jednej strony.

 

 

8. Naleśniki z jagodami

Składniki:

  •           250g mąki
  •           1 łyżka soli
  •           3 łyżki Cukru
  •           2 łyżki proszku do pieczenia
  •           250ml mleka
  •           2 jajka
  •           50g masła
  •           100g jagód


W rondelku wymieszać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu lub garnku wymieszać mleko, jajka i masło. Wymieszać składniki razem, użyć trzepaczki. Dodać jagody, ciągle mieszając. Przygotować patelnię i uformować na niej naleśniki. Wylać masę, jeśli jedna strona się zezłoci, odwrócić. Na wierzch można wylać syrop lub gęsty sok jagodowy.

 

 

9. Pasta kornwalijska

Składniki:

  •           1 łyżka oliwy
  •           2 posiekane cebule
  •           1 posiekany ząbek czosnku
  •           350g mielonej jagnięciny
  •           1  łyżeczka kminku
  •           1 łyżka przyprawy do mięsa
  •           1 szczypta kolendry
  •           150g gotowanego zielonego groszku
  •           sól
  •           pieprz
  •           500g ciasta francuskiego
  •           1 ubite jajko


Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek i smażyć około 5 minut, aż się zeszkli. Dodać mielone mięso, dobrze mieszając, smażyć aż mięso zbrązowieje. Następnie dodać kminek i przyprawę do mięsa, smażyć jeszcze 4-5 minut. Dodać kolendry i ciasto, świeży pieprz (najlepiej kolorowy), odstawić w chłodne miejsce. Uformować ciasto- najlepiej około 5 milimetrów grubości i 9 cm średnicy koła. Zawinąć mięso. Zawinąć brzegi i dodać na wierzch jajko. Piec około 20 minut, aż ciasto zbrązowieje. Najlepiej podawać z pokruszonym na wierzchu pieprzem, bakłażanem.