Każde dziecko wie, że z potraw czeskich najsmaczniejsze jest piwo. To narodowy czeski napój. Piwo należy zagryżć- kuchnia czeska jest tłusta, wysoko kaloryczna i... smaczna, zresztą zbliżona do Polskiej

 
1. Bramboraky

2. Czeskie rogaliki waniliowe

3. Gulasz piwny

4. Houskove knedliczki
    
5. Smażony ser

6. Utopenec

7. Wieprzowina z kapustą



1. Bramboraky

Składniki:

  •           800g ziemniaków
  •           4 łyżki mleka
  •           200g mąki
  •           250g boczku
  •           4 ząbki czosnku
  •           2 jajka
  •           szczypta soli
  •           2 łyżeczki majeranku
  •           szczypta pieprzu
  •           20g smalcu

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Dodać lekko podgrzane mleko. Wsypać mąkę oraz pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodać również pokrojony w kostkę czosnek. Wszystko dokładnie zmieszać. Posolić, popieprzyć. Dodać majeranek. Smażyć z obu stron na patelni aż do zbrązowienia.


2.Czeskie rogaliki waniliowe

Składniki:


  •           250g masła
  •           pół szklanki cukru
  •           2 szklanki mąki
  •           aromat waniliowy
  •           szklanka zmielonych migdałów
  •           szczypta soli
  •           cukier puder


Do masła dodać cukier, utrzeć mikserem na miękką masę. Mieszając, dodać mąkę. Dodać migdały i aromat waniliowy. Wymieszać. Uformować z ciasta walec, owinąć w folię i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu uformować z ciasta rogaliki, średnica ma wynosić około 1 cm. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć na niej rogaliki. Piec około 15 minut w temperaturze około 200 stopni.

3. Gulasz piwny

Składniki:

  •           2 duże cebule
  •           wieprzowina- około 500g
  •           chleb razowy- 3-4 kromki
  •           szczypta kminku
  •           piwo jasne pełne
  •           pieprz do smaku, sól (około 1 łyżeczki)


Wprzódy należy przygotować mięso. Umyć, pokroić w niewielką kostkę. Cebulę posiekać również w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem położyć mięso i cebulę. Dodać papryki mielonej i kminek, osolić oraz popieprzyć. Po zbrązowieniu mięsa, dolać piwo - dusić około 30- 40 minut. Chleb razowy należy pokruszyć i dodać do potrawy.

4. Houskove knedliczki

Składniki:

  •           400g mąki krupczatki
  •           2 czerstwe kajzerki
  •           25g drożdży
  •           200ml mleka
  •           1,5 łyżeczki soli
  •           łyżka cukru


Obrane ze skórki bułki pokroić w drobną kostkę. Następnie ulepić ciasto- wymieszać mąkę, drożdże, mleko, dodać także łyżkę cukru. Ugnieść ciasto, dodać bułkę, mleko, jajko i sól. Odstawić na 2 godziny. Po upływie czasu uformować knedlika i gotować około 15 minut.

5. Smażony ser

Składniki:

  •           300g twardego żółtego sera (najlepiej gouda lub salami)
  •           2 jajka
  •           bułka tarta
  •           papryka ostra i słodka
  •           warzywna przyprawa do potraw (np. Warzywko lub Wegeta)
  •           pieprz


Ser pokroić w plastry. Przygotować panierkę: do bułki tartej dodać jajko i przyprawy. Bardzo dokładnie panierować plastry sera. Smażyć do zezłocenia się panierki na małym ogniu.

6. Utopenec

Składniki:

  •           4 parówki
  •           1 cebula
  •           1 papryka
  •           ocet
  •           woda
  •           przyprawy: papryka słodka i ostra w proszku, chili, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, gorczyca, czosnek
  •           sól i pieprz


Przekroić wzdłuż parówki. Do środka dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Spiąć wykałaczką lub związać nitką. Przygotować zaprawę: do 3 szklanki wody- dodać 1 szklankę octu. Dodać przyprawy i zagotować. Parówki włożyć do słoika, dodać resztę cebuli i papryki, zalać zaprawą. Odstawić na 3 dni.

7. Wieprzowina z kapustą

Składniki :

  •           1 kg mięsa wieprzowe
  •           główka białej kapusty
  •           mąka
  •           masło
  •           cebula
  •           ocet
  •           olej
  •           bulion drobiowy
  •           mielony kminek
  •           sól


Przygotować kapustę: poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę lekko podsmażyć. Do garnka z wodą dodać kapustę, cebulę, kminek. Dusić około 30 minut. W trakcie gotowania dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić. Przygotować mięso: umyć i natrzeć mięso kminkiem. Na patelni smażyć mięso aż do zbrązowienia. Przestawić do naczynia żaroodpornego. Dolać szklankę bulionu drobiowego i piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Dolewać w trakcie bulionu. Z soku z mięsa można zrobić sos (świetny do knedlików). Na patelni do soku dodać masło, bulion, zagęścić mąką. Posolić i popieprzyć, mięso podawać z kapustą, sosem i knedlikami.