1. Bramboraky
2. Czeskie rogaliki waniliowe
3. Gulasz piwny
4. Houskove knedliczki
5. Smażony ser
6. Utopenec
7. Wieprzowina z kapustą
1. Bramboraky
Składniki:
- 800g ziemniaków
- 4 łyżki mleka
- 200g mąki
- 250g boczku
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki majeranku
- szczypta pieprzu
- 20g smalcu
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Dodać lekko podgrzane mleko. Wsypać mąkę oraz pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodać również pokrojony w kostkę czosnek. Wszystko dokładnie zmieszać. Posolić, popieprzyć. Dodać majeranek. Smażyć z obu stron na patelni aż do zbrązowienia.
2.Czeskie rogaliki waniliowe
Składniki:
- 250g masła
- pół szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- aromat waniliowy
- szklanka zmielonych migdałów
- szczypta soli
- cukier puder
Do masła dodać cukier, utrzeć mikserem na miękką masę. Mieszając, dodać mąkę. Dodać migdały i aromat waniliowy. Wymieszać. Uformować z ciasta walec, owinąć w folię i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu uformować z ciasta rogaliki, średnica ma wynosić około 1 cm. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć na niej rogaliki. Piec około 15 minut w temperaturze około 200 stopni.
3. Gulasz piwny
Składniki:
- 2 duże cebule
- wieprzowina- około 500g
- chleb razowy- 3-4 kromki
- szczypta kminku
- piwo jasne pełne
- pieprz do smaku, sól (około 1 łyżeczki)
Wprzódy należy przygotować mięso. Umyć, pokroić w niewielką kostkę. Cebulę posiekać również w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem położyć mięso i cebulę. Dodać papryki mielonej i kminek, osolić oraz popieprzyć. Po zbrązowieniu mięsa, dolać piwo - dusić około 30- 40 minut. Chleb razowy należy pokruszyć i dodać do potrawy.
4. Houskove knedliczki
Składniki:
- 400g mąki krupczatki
- 2 czerstwe kajzerki
- 25g drożdży
- 200ml mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka cukru
Obrane ze skórki bułki pokroić w drobną kostkę. Następnie ulepić ciasto- wymieszać mąkę, drożdże, mleko, dodać także łyżkę cukru. Ugnieść ciasto, dodać bułkę, mleko, jajko i sól. Odstawić na 2 godziny. Po upływie czasu uformować knedlika i gotować około 15 minut.
5. Smażony ser
Składniki:
- 300g twardego żółtego sera (najlepiej gouda lub salami)
- 2 jajka
- bułka tarta
- papryka ostra i słodka
- warzywna przyprawa do potraw (np. Warzywko lub Wegeta)
- pieprz
Ser pokroić w plastry. Przygotować panierkę: do bułki tartej dodać jajko i przyprawy. Bardzo dokładnie panierować plastry sera. Smażyć do zezłocenia się panierki na małym ogniu.
6. Utopenec
Składniki:
- 4 parówki
- 1 cebula
- 1 papryka
- ocet
- woda
- przyprawy: papryka słodka i ostra w proszku, chili, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, gorczyca, czosnek
- sól i pieprz
Przekroić wzdłuż parówki. Do środka dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Spiąć wykałaczką lub związać nitką. Przygotować zaprawę: do 3 szklanki wody- dodać 1 szklankę octu. Dodać przyprawy i zagotować. Parówki włożyć do słoika, dodać resztę cebuli i papryki, zalać zaprawą. Odstawić na 3 dni.
7. Wieprzowina z kapustą
Składniki :
- 1 kg mięsa wieprzowe
- główka białej kapusty
- mąka
- masło
- cebula
- ocet
- olej
- bulion drobiowy
- mielony kminek
- sól
Przygotować kapustę: poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę lekko podsmażyć. Do garnka z wodą dodać kapustę, cebulę, kminek. Dusić około 30 minut. W trakcie gotowania dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić. Przygotować mięso: umyć i natrzeć mięso kminkiem. Na patelni smażyć mięso aż do zbrązowienia. Przestawić do naczynia żaroodpornego. Dolać szklankę bulionu drobiowego i piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Dolewać w trakcie bulionu. Z soku z mięsa można zrobić sos (świetny do knedlików). Na patelni do soku dodać masło, bulion, zagęścić mąką. Posolić i popieprzyć, mięso podawać z kapustą, sosem i knedlikami.