1. Ratatuille
2. Sałatka z krewetek i awokado
3. Filety z kurczaka po prowansalsku
4. Sos czosnkowy z pieczywem i winem
5. Kotlet po parysku
6. Cordon Blue
7. Terrine z cukinii
1. Ratatuille
Niezwykle popularne danie z Prowansji. Gdzie nie szliśmy- tam było ratauille. Jest wiele odmian tego dania- my prezentujemy prostą, bezmięsną wersję.Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 małe cukinie
- 4 pomidory
- po pół żółtej, zielonej i czerwonej papryki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku, cząbru i rozmarynu (może być również gotowa przyprawa- zioła prowansalskie
- szczypta posiekanej pietruszki
- liść laurowy
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
Bakłażany i cukinię dokładnie umyć i pokroić w dużą kostkę. Odsączyć, delikatnie osolić. Odstawić na kwadrans. Papryki, pomidory i cebulę pokroić w drobną tym razem kostkę. Czosnek posiekać na drobne kawałeczki, na rozgrzaną w głębokiej patleni oliwę wrzucić cebulę i pomidory. Smażyć do zeszklenia się cebuli, następnie dodać pozostałe warzywa, dusić około 15 minut. Dodać przyprawy. Podawać z pieczywem (oczywiście najlepiej z francuską bagietką).
2.Sałatka z krewetek i awokado
Składniki:
- 1 pepperoni
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 40dag odsączonych krewetek ze słoika
- 4 obrane awokado
Papryczkę posiekać, dodać zmiażdżony czosnek, olej, sok z cytryny i koperek. Do marynaty dodać krewetki i odstawić na około 5 godzin. Awokado pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, wyłożyć na półmisku również krewetki wraz z marynatą.
3. Filety z kurczaka po prowansalsku
Ten nie najprostszy, ale pyszny deser jest często przyrządzany w tradycyjnym angielskim domu. Jednak, aby go przyrządzić, potrzeba aż 2 miesiące wcześniej zabrać się do pracy. Nie czekajmy...Składniki ciasta:
- 4 piersi z kurczaka ( w sumie około 500 g )
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 l wytrawnego, białego wina
- 3 pomidory
- 8-10 czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki gorącej wody
- 1/4 kostki rosołowej
- mąka do zagęszczenia sosu
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól, pieprz
Mięso umyć dokładnie pod gorącą wodą i osuszyć.Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso z każdej strony po 5 minut. Mięso wyjąć z patelni i odstawić tak, by nie wystygło. Do sosu dolać wino. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć z nich skórki i pokroić w kostkę. Z oliwek usunąć pestki i pokroić je w plasterki. Pomidory, oliwki oraz czosnek roztarty z solą dodać do sosu, wlać trochę gorącej wody i wrzucić kostkę rosołową. Sos można ewentualnie zagęścić mąką, gotując go następnie przez 5 minut. Doprawić sos solą oraz pieprzem i polać nim filety. Na koniec posypać całość wymytą i posiekaną natką pietruszki.
4. Sos czosnkowy z pieczywem i winem
Szczerze mówiąc, nie wiemy jak brzmi oryginalna nazwa, ale zapewniamy że potrawa jest pyszna. Znana nam jeszcze z Litwy (jedna z Francuzek nauczyła nas jak przyrządzać to cudo)- jest świetną zakąską na imprezy- integruje jak podobnie jak wódka.Składniki:
sposób przygotowania
5. Kotlet po parysku
Składniki:
- 1 filet z kurczka
- 1 jajko
- Mąka
- olej
- sól, pieprz do smaku
Już potłuczony filet moczymy w mące, potem w rozmieszanym i doprawionym solą i pieprzem jajku (żółtko i białko) i znów w mące. Tak opanierowany filet wrzucamy na rozgrzany olej, na patelni. Smażymy z obu stron ok. 5 - 7 min. na średnim ogniu, na końcu rozlewamy resztę jajka na kotlet, który nadal znajduje sie na patelni. Zekamy, aż jajko się zetnie i wrzucamy na talerz.
Kotlet można podawać z ziemniakami i z surówką (jaką kto woli).
6. Cordon blue
Składniki:
- 50 dkg mięsa wołowego lub cielęcego
- 10 dkg tartej bułki
- 125 ml wody
- 125 ml oliwy
- 1 jajko
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka zmieszanego majeranku
- mięta i natka pietruszki
Wołowinę rozbijamy na dość cienkie kotlety, składamy na pół wkładając do środka plastry szynki i sera. Śmietanę rozbijamy z jajkiem, do mąki (ok. 2 łyżek) dodajemy sól i pieprz. Kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu kotletów na tym samy tłuszczu można jako dodatek usmażyć pieczarki.
Jako dodatek proponujemy fasolkę szparagową z oliwkami.
7. Terrine z cukinii
Składniki:
- 1.3 kg cukini
- 1 duża cebula
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 150 g startego ementalera
- 4 jajka
- masło do smarowania formy
- 2 łyżki bazylii
- 1 łyżka tymianku
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego, czarnego
- sól
Cukinie pokroić w plasterki i powoli dusić na oliwie do miękkości (uważać, aby jej nie przysmażyć) wraz z pokrojoną w cząstki cebulą i ziołami. Pod koniec duszenia posolić i dodać pieprz. Następnie zmiksować na gładką masę razem z ementalerem. Wymieszać z jajkami i przełożyć do wysmarowanej masłem długiej foremki. Piec w temp. 180°C ok. 1 h, aż będzie z wierzchu lekko przyrumieniona. Po wystudzeniu wstawić do lodówki, aby terrine stężała. Podawać pokrojoną w grube plastry polaną np. sosem paprykowo-pomidorowym.