Kuchnia francuska jest uważana za jedną z najlepszych kuchni w ogóle. Nie możemy ukrywać, że jednym z głównych powodów podróży do Francji była właśnie sławna kuchnia. Co jest w niej takiego fascynującego? Otóż francuska kuchnia znana jest z wybornych sałatek, zup, sosów do mięs i ryb, bagietek, sera, win, koniaków, i tak dalej i tak dalej...Można by bez końca wymieniać te smakołyki.Jest także druga strona- bardzo często Francuzi podają dania w sposób wyrafinowany, można zatem poczuć się jakby się jadło coś naprawdę


1. Ratatuille

2. Sałatka z krewetek i awokado

3. Filety z kurczaka po prowansalsku

4. Sos czosnkowy z pieczywem i winem

5. Kotlet po parysku

6. Cordon Blue

7. Terrine z cukinii

 

1. Ratatuille

Niezwykle popularne danie z Prowansji. Gdzie nie szliśmy- tam było ratauille. Jest wiele odmian tego dania- my prezentujemy prostą, bezmięsną wersję.

Składniki:

  •           2 bakłażany
  •           2 małe cukinie
  •           4 pomidory
  •           po pół żółtej, zielonej i czerwonej papryki
  •           2 cebule
  •           4 ząbki czosnku
  •           łyżeczka tymianku, cząbru i rozmarynu (może być również gotowa przyprawa- zioła prowansalskie
  •           szczypta posiekanej pietruszki
  •           liść laurowy
  •           oliwa
  •           sól, pieprz do smaku

Bakłażany i cukinię dokładnie umyć i pokroić w dużą kostkę. Odsączyć, delikatnie osolić. Odstawić na kwadrans. Papryki, pomidory i cebulę pokroić w drobną tym razem kostkę. Czosnek posiekać na drobne kawałeczki, na rozgrzaną w głębokiej patleni oliwę wrzucić cebulę i pomidory. Smażyć do zeszklenia się cebuli, następnie dodać pozostałe warzywa, dusić około 15 minut. Dodać przyprawy. Podawać z pieczywem (oczywiście najlepiej z francuską bagietką).

 

2.Sałatka z krewetek i awokado

Składniki:

  •           1 pepperoni
  •           2 ząbki czosnku
  •           5 łyżek oliwy
  •           2 łyżki soku z cytryny
  •           1 łyżka posiekanego koperku
  •           40dag odsączonych krewetek ze słoika
  •           4 obrane awokado

Papryczkę posiekać, dodać zmiażdżony czosnek, olej, sok z cytryny i koperek. Do marynaty dodać krewetki i odstawić na około 5 godzin. Awokado pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, wyłożyć na półmisku również krewetki wraz z marynatą.
 

3. Filety z kurczaka po prowansalsku

Ten nie najprostszy, ale pyszny deser jest często przyrządzany w tradycyjnym angielskim domu. Jednak, aby go przyrządzić, potrzeba aż 2 miesiące wcześniej zabrać się do pracy. Nie czekajmy...

Składniki ciasta:

  •           4 piersi z kurczaka ( w sumie około 500 g )
  •           2 łyżki oliwy z oliwek
  •           1/2 l wytrawnego, białego wina
  •           3 pomidory
  •           8-10 czarnych oliwek
  •           2 ząbki czosnku
  •           3 łyżki gorącej wody
  •           1/4 kostki rosołowej
  •           mąka do zagęszczenia sosu
  •           1/2 pęczka pietruszki
  •           sól, pieprz

Mięso umyć dokładnie pod gorącą wodą i osuszyć.Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso z każdej strony po 5 minut. Mięso wyjąć z patelni i odstawić tak, by nie wystygło. Do sosu dolać wino. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć z nich skórki i pokroić w kostkę. Z oliwek usunąć pestki i pokroić je w plasterki. Pomidory, oliwki oraz czosnek roztarty z solą dodać do sosu, wlać trochę gorącej wody i wrzucić kostkę rosołową. Sos można ewentualnie zagęścić mąką, gotując go następnie przez 5 minut. Doprawić sos solą oraz pieprzem i polać nim filety. Na koniec posypać całość wymytą i posiekaną natką pietruszki.

 

4. Sos czosnkowy z pieczywem i winem

Szczerze mówiąc, nie wiemy jak brzmi oryginalna nazwa, ale zapewniamy że potrawa jest pyszna. Znana nam jeszcze z Litwy (jedna z Francuzek nauczyła nas jak przyrządzać to cudo)- jest świetną zakąską na imprezy- integruje jak podobnie jak wódka.

Składniki:


  •          
  •          

sposób przygotowania

 

5. Kotlet po parysku

Składniki:

  •           1 filet z kurczka
  •           1 jajko
  •           Mąka
  •           olej
  •           sól, pieprz do smaku


Już potłuczony filet moczymy w mące, potem w rozmieszanym i doprawionym solą i pieprzem jajku (żółtko i białko) i znów w mące. Tak opanierowany filet wrzucamy na rozgrzany olej, na patelni. Smażymy z obu stron ok. 5 - 7 min. na średnim ogniu, na końcu rozlewamy resztę jajka na kotlet, który nadal znajduje sie na patelni. Zekamy, aż jajko się zetnie i wrzucamy na talerz.

Kotlet można podawać z ziemniakami i z surówką (jaką kto woli).
 

6. Cordon blue

Składniki:

  • 50 dkg mięsa wołowego lub cielęcego
  • 10 dkg tartej bułki
  • 125 ml wody
  • 125 ml oliwy
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka zmieszanego majeranku
  • mięta i natka pietruszki


Wołowinę rozbijamy na dość cienkie kotlety, składamy na pół wkładając do środka plastry szynki i sera. Śmietanę rozbijamy z jajkiem, do mąki (ok. 2 łyżek) dodajemy sól i pieprz. Kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu kotletów na tym samy tłuszczu można jako dodatek usmażyć pieczarki.

Jako dodatek proponujemy fasolkę szparagową z oliwkami.

 

7. Terrine z cukinii

Składniki:

  •           1.3 kg cukini
  •           1 duża cebula
  •           2 - 3 łyżki oliwy
  •           150 g startego ementalera
  •           4 jajka
  •           masło do smarowania formy
  •           2 łyżki bazylii
  •           1 łyżka tymianku
  •           1/3 łyżeczki pieprzu mielonego, czarnego
  •           sól

Cukinie pokroić w plasterki i powoli dusić na oliwie do miękkości (uważać, aby jej nie przysmażyć) wraz z pokrojoną w cząstki cebulą i ziołami. Pod koniec duszenia posolić i dodać pieprz. Następnie zmiksować na gładką masę razem z ementalerem. Wymieszać z jajkami i przełożyć do wysmarowanej masłem długiej foremki. Piec w temp. 180°C ok. 1 h, aż będzie z wierzchu lekko przyrumieniona. Po wystudzeniu wstawić do lodówki, aby terrine stężała. Podawać pokrojoną w grube plastry polaną np. sosem paprykowo-pomidorowym.