Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim owoce morza i wino. Nie jest to kuchnia tłusta. W wielu potrawach łączy się owoce morza z mięsem, szczególnie popularny jest kurczak oraz wieprzowina.
Tortilla hiszpańska
Składniki
• 4 ziemniaki
• 6 jajek
• 1 duża cebula
• przyprawy :sól , pieprz
• tłuszcz do smażenia
Obrane ziemniaki pokroić na cienkie (ok.1 cm) plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucić ziemniaki, dodać cebulę. Jajka wymieszać, dodać do lekko zarumienionych ziemniaków, smażyć, aż się zetnie- odwrócić na drugą stronę. Posolić i popieprzyć do smaku. Można także dodać szynkę, boczek, paprykę lub inne warzywa- odmian tortilli jest mnóstwo, wystarczy tylko wyobraźnia!
Paella
Składniki:
- pół litra oleju
- 4 duże filety z kurczaka
- 2 miseczki ryżu
- 5 miseczkek bulionu
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka groszku
- 1 mała cebula
- 4 pomidory
- Szafran
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- Pietruszka
- Sól
Podgrzać na dużej patelni olej, dodać kurczaka, poczekać, aż się zarumieni mięso. Dodać cebulę i 2 pokrojone pomidory, bez pestek i skórek. Dusić około 10 minut na słabym ogniu, dodać papryki oraz czosnek. Następnie dodać ryż- wymieszać, smażyć dalej. Dodać sól, piperz oraz szafran. Wlać bulion, zagotować. Dusić jeszcze około 20minut, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodać resztę pomidorów oraz groszek.
Kurczak z chorizo
Skladniki:
- 2 male lub srednie filety z kurczaka, przeciac na pol
- Kielbasa chorizo, okolo 70g
- Cebula czerwona
- Papryka czerwona
- Warzywko
- Przecier pomidorowy- pol szklanki
- Zabek czosnku
- 2 lyzki czerwonego pesto
- 150g czarnych oliwek- zmiksowanych na sok
- Bazylia
- Sól pieprz do smaku
Chorizo pokroic w plasterki, papryke I cebule w wieksza kostke. Dodac najpierw na patelnie olej, wrzucic cebule, po chwili papryke I chorizo. Gdy cebula bedzie juz lekko zarumieniona dodac pokrojone na pol filety z kurczaka. Dodac warzywko, 15 dusic, od czasu do czasu mieszajac I sprawdzac czy nie przywiera do patelni (woka)- jesli tak, dodac wode.
Sos przygotowac najpierw miksujac oliwki. Gdy zrobi sie juz papka- dodac przecier, czosnek pokroic na male kawalki lub wycisnac, zagotowac wszystko. Dodac bazylie, sol I pieprz do smaku. Polac kurczaka sosem I gotowe!
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami I czewona kapusta z cebula.