Kuchnia litewska. podobnie jak kuchnia polska nie należy do zdrowych i dietetycznych. Litwini lubią potrawy tłuste i mączne, na długo pozostające w pamięci. Warto odwiedzić tańsze bary, w których obsługa pozostawia wiele do życzenia, natomiast jedzenie jest naprawdę wyborne.

 

1. Chłodnik litewski

2. Kartacze

3. Kołduny z grzybów suszonych

4. Sękacz litewski
    

 

1. Chłodnik litewski

Składniki:

  •           1,5l jogurtu naturalnego lub kefiru
  •           250 mleka lub śmietany
  •           duża nać botwniki wraz z burakami
  •           15 dag pieczonej piersi z kurczaka lub z indyka, może być pieczona cielęcina
  •           2 świeże ogórki
  •           4 gotowane na twardo jajka
  •           kilka małych rzodkiewek
  •           pół natki koperku (do smaku)
  •           pół natki pietruszki (do smaku)
  •           3 ząbki czosnku
  •           sól, pieprz

Botwinkę opłukać, pokroić w cienkie paski, zagotować. Do mleka lub śmietany dodać całość jogurtu naturalnego, wymieszać (można lekko osolić), połączyć . Dodać mięso, pokrojony drobno ogórek (można zetrzeć na tarce),  rzodkiewki,  czosnek. Następnie wlać ostudzony wywar z buraków. Dodać  koperek i pietruszkę do smaku. Posolić i popieprzyć do smaku. Chłodnik wsadzić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.


2. Kartacze

Składniki:

  •       1,5 kg ziemniaków
  •       1 kg mąki
  •       2 jajka
  •       sól, pieprz
  •       1 kg mięsa mielonego
  •       1 cebula
  •       10 dag skwarek

Ziemniaki zmiksować, następnie odsączyć wodę. Wymieszać wszystko z mąką, jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Mięso wymieszać ze zmieloną lub bardzo drobno posiekana cebulą. Ciasto podzielić na części i pozawijać w podłużny kształt, przypominający walec. Gotować przez 20- 30 minut. Polać tłuszczem i skwarkami


3. Kołduny z grzybów suszonych

Składniki:

  • 20 dkg grzybów,
  • 2 - 3 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 śledź,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli i pieprzu

Ciasto:
  • 2 szkl. mąk,
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda
Namoczone grzyby ugotować i drobno posiekać. Podsmażyć na 1 łyżce masła drobno posiekaną cebulę, wymieszać z grzybami i wymoczonym i posiekanym śledziem, 2 jajkami, szczyptą soli i pieprzu. Rozwałkować ciasto (wymieszać wszystkie składniki ciasta), wyciskać kołduny foremką lub kółkiem i wkładać do wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch wyjmować i polać roztopionym masłem.

 
 

4. Sękacz litewski

Składniki:

  •                 40 świeżych jajek
  •                 1 litr kwaśnej śmietany
  •                 1 kilogram mąki
  •                 1 kilogram cukru
  •                 0,5 kilograma masła
  •                 0,5 kilograma margaryny
  •                 2 cytryny
  •                 4 cukry waniliowe
  •                 4 dowolne zapachy
Tłuszcze należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać same żółtka. Potem dodać mąkę i śmietanę- ucierając aż powstaną pęcherzyki powietrza. Dodać cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Z pozostałych białek należy ubić pianę w 8 porcjach. Przygotowane ciasto dzieli się również na 8 porcji i do każdej stopniowo dodaje świeżą pianę z 5 białek.Masę polewa się powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się wałek. Do tej czynności wymagana jest specjalna prawie płaska warząchewka, tak aby rzadkie ciasto bez trudu po niej spływało.Pieczenie trwa 3 godziny. Później sękacz musi zesztywnieć - około 6 godzin i dopiero wówczas może być zdjęty z wałka.