Kuchnia walijska słynie ze słodyczy- wyborne ciasta i ciasteczka są bardzo popularne, można kupić je prawie wszędzie lub przyrządzić samemu...
1. Ciasteczka z laverbread
2. Ciasto z małży
3. Pieczony łosoś
4. Grzanki z serem czyli walijski królik
5. Rosół z pora
6. Walijskie ciasteczka
1. Ciasteczka z laverbread
Składniki:
o 200 g laverbread (osuszone, ciemne wodorosty) o 200 g owsianki o tłusty kawałek bekonu lub smalec
Do laverbread dodać owsiankę, mieszając podczas gdy (nie potrzeba całej owsianki). Z masy ukształtować małe formy ciasteczek. Na patelnię nałożyć bekon lub smalec. Dodać na rozgrzaną patelnię ciastka, smażyć 3-5 minut. Dodać można pomidory i grzanki.
Pozostawić małże w lekko osolonej wodzie z dodatkiem owsianki na noc. Osącz i oczy�ć je. Włożyć do garnka z posolona wodą na 3 minuty, aż otworzą się skorupki. Po wystudzeniu wyjmij małże ze skorupek, wodę odstawić, nie wylewać.. Na spód blachy wyłożyć kruche ciasto. Przykryć ciasto małżami. Pokrić cebulę i wyłożyć na małże. Dodać warstwę posiekanego boczku, powtórzyć czynno�ć, kończąc warstwy małży, Wlać wodę, w której gotowały się małże, dodać pieprz do smaku. Użyć kawałków ciasta, układając je w kratkę i delikatnie polej mlekiem. Gotować przez 20- 25 minut w piekarniku pod
3. Grzanki z serem czyli walijski królik
Składniki:
* 4 kromki chleba * 30g masła * 1 łyżeczka musztardy * 1 łyżeczki soli * szczypta pieprzu kajeńskiego * 1 łyżeczki sosu Worcestershire * 170g sera cheddar * dwie duże łyżki mleka lub piwa
Kromki chleba opiec opiec na tosty i włożyć do naczynia do pieczenia. Dodać masło, musztardę, sól, pieprz kajeński, sos Worcestershire, ser. Piec w rozgrzanym piekarniku (najlepiej na grillu) około 5-10 minut. Na wierzch można dodać jeszcze ugotowane jajko bez skorupy.
4. Pieczony łosoś (Eog wedi ei bobi)
Składniki:
* ok. 2 kg łososia * 120g masła * szczypta rozmarynu * gałka muszkatołowa * łyżeczka soku z cytryny * mała łyżeczka octu * goździki * sól i pieprz
Oczyścić łososia , także w środku. Natrzeć rybę przyprawami zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Włożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzch dodać masło i zamknąć szczelnie pokrywę naczynia. Piec około 80 minut.
5. Rosół z pora
Składniki:
* kawałek solonego boczku * 450g marchewki, równo pokrojonych w kostkę * 450g ziemniaków, równo pokrojonych w kostkę * 2 duże pory, pokrojone w plasterki * 1 mała biała kapusta, poszatkowana * 15g posiekanej pietruszki * około 30ml owsianki * sól, pieprz do smaku
Włożyć boczek, marchewkę i ziemniaki do garnka z gotującą się wodą. Gotować przez 1,5 godziny, dolewając wodę, kiedy poziom opadnie. Następnie wyciągnąć boczek i dodać pory oraz posiekaną kapustę. Kiedy warzywa są ugotowane, dodać pietruszkę. Aby rosół zgęstniał dodać owsiankę wymieszaną z zimną, przegotowaną wodą.
6.Walijskie ciasteczka
Składniki:
* 450g mąki * 230g masła * 230g granulowanego cukru * 230g rodzynek * łyżeczka zmiksowanych przypraw * pół łyżeczki soli * dwa duże jajka * mleko
Zrobić ciasto z mąki. Natrzeć I dodać wszystkie składniki z wyjątkiem mleka I jajek. Mieszać dokładnie, dodać jajka. Mieszając, wlać mleko, uzyskując wła�ciwą konsystencję. Masa ma nie być twarda, żeby można ją spokojnie rozciągnąć. Rozwałkować ciasto. Zrobić płaskie kółka (najlepiej wyciąć je szklanką). Gotować na kracie lub gorącym talerzu, kiedy ciasto zbrązowieje, odwrócić na drugą stronę. Dodać cukru na wierzch (można też cukru pudru)